Rijstsoorten

Geplaatst op 11 juni, 2011 door

Er zijn vele verschillende soorten rijst. Hieronder een korte uitleg per rijstsoort.

Arboriorijst
Arboriorijst wordt veel gebruikt in Noordoost Italië in bijvoorbeeld risotto. De korte korrels kunnen makkelijk breken en geven zetmeel af waardoor het wat kleverig wordt.

Basmati rijst
Basmati rijst hoort door zijn rijke geur en smaak tot de beste rijstsoorten an de wereld. De rijst wordt veel gebruikt in de Indiase en Pakistaanste keuken.
De naam verklaart al veel: Bas(geurige) en Mati(aarde) is de vertaling van Basmati uit het Hindi. Basmati rijst wordt verbouwd in het grensgebied van Pakistan en India: de Punjab aan de voet van het Himalaya gebergte.
De mooie, lange, slanke, witte, droogkokende rijstkorrel rijpt in het natuurzuivere smeltwater van de sneeuw van het Himalaya gebergte. Mede hierdoor is deze van nature geurende rijstsoort van superieure kwaliteit. Basmatirijst heeft de langste rijstkorrel van alle rijstsoorten en heeft een volle geur en smaak. Tijdens het koken groeit de rijstkorrel bijna bijna tweemaal zijn lengte en blijft vrij vloeiend in plaats van plakkerig.

Snelkookrijst.
Snelkookrijst is voorgekookt en hierdoor sneller gaar. In de westerse wereld wordt dit veel gebruikt omdat men weinig tijd heeft. In continenten als Afrika en Azië is nog veel meer traditionele rijst.

Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst is niet geslepen. Het zilvervlies om de rijst bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom gezonder dan witte rijst.