Pikante rijst met ananasburger

Geplaatst op januari 5, 2012 door

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ingrediënten:
300 gram droogkokende rijst
350 gram mager rundergehakt of tartaar
100 gram margarine of boter
kerriepoeder
2 bruine boterhammen
1 tomaten- of vleesbouillontablet
1 blik ananasschijven
2 fijngesnipperde uien
1 klein ei
worcestersaus
30 gram bloem
tomatenketchup
1 theelepel suiker
plukjes peterselie
1/2 liter tomatensap
1 vers geperst teentje knoflook

Bereidingswijze:
Bestel je boodschappen online op AH.nl

Verbrokkel het brood in de kom. Doe het ei erbij en een 1/2 theelepel kerrie. Maak het brood fijn met een vork en meng het vlees er goed door.
Laat de schijven ananas goed uitlekken. Meng 2-3 eetlepels ananassap door het gehakt tot het smeuig is. Maak het gehakt pikant van smaak met peper, zout en worcestersaus.
Maak van het gehakt 4 platte schijven en leg deze op een bord afgedekt in de koelkast.
Laat wat margarine warm worden in de grote pan. Fruit hier in de ui en het knoflook goudgeel. Schenk het tomatensap in de pan en voeg het bouillontablet toe en laat dat in de vloeistof oplossen.
Was intussen de rijst in de zeef met stromend koud water. Schud de korrels goed uit en doe ze in de pan. Roer tot de inhoud kookt. Voeg 1 nog een theelepel suiker toe. Sluit de pan en laat de rijst op de laag vuur gaar worden.
Strooi wat kerrie op de schijven ananas. Bestuif ze aan beide zijden met bloem. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ananas aan beide zijden mooi van kleur. Bak vervolgens de hamburgers even mooi bruin aan en laat ze daarna garen op laag vuur in 10-15 minuten.
Controleer of de rijst gaar is. Leg dan het deksel enigszins schuin op de pan.
Spoel de serveerschaal om met kokend water en doe de rijst hier op. Leg de hamburgers op de rijst. Garneer het vlees met de ananas, tomatenketchup en wat plukjes peterselie.
Schenk de overige van de ananassap bij de jus in de koekepan. Voeg daaraan een beetje worcestersaus toe en verhit dit nog kort. Schenk de jus in een kommetje of verdeel de vloeistof over de rijst in de schaal.