Ananas

Geplaatst op december 24, 2011 door

Bestel je boodschappen online op AH.nl


De ananas is een tropische plant, welke van oorsprong komt uit Bolivia, Brazilië en Paraguay. .
De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat doordat vele kleine besjes aan elkaar samengroeien. De maximale lengte van een ananas is ongeveer 30cm. Het gewicht kan oplopen tot meer dan 4 kg. De ananas heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur.
De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie. Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit is in Hawaï, waar ananas op grote schaal wordt gekweekt, de invoer van kolibries verboden. Nadat de ananas geoogst is, rijpt deze niet meer. Hierdoor wordt het vruchtvlees vaak ingeblikt.
Om te zien of de ananas goed rijp is kun je naar de volgende kenmerken kijken:
Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken.
De ananas geurt sterk (naar ananas)
Stevig, veerkrachtig vruchtvlees.
De tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde bovenkant kan opnieuw in de bodem worden geplant. Op dezelfde wijze waarop een aardappel of ui groeit uit een uitsnede zal dan een nieuwe plant groeien.